Thumbnail Image 1

JOHN VIJLBRIEF

Ik ben de samensteller en bouwer van deze website en die van de webshop art-netherlands.com. De producent van allerlei videoclips, de nieuwe 50-minuten durende documentaire en de interactieve iBooks van Poen de Wijs. Interactieve, audiovisuele communicatie is al geruime tijd mijn dagelijkse werk en specialisatie.

HET WERK VAN POEN DE WIJS LEVEND HOUDEN

Van kunst wist ik weinig af ook al heb ik in mijn leven een aantal beroemde kunstenaars ontmoet en in beeld gebracht. Zoals Carel Willink. Over 'De levensstijl van Anton Heyboer' publiceerde ik zelfs een iBook waarvan de foto's nu al iconisch zijn. Door mijn werkzaamheden voor Poen de Wijs ben ik mij gaan verdiepen in 'het realisme', de kunststijl.

GICLÉES NU TE KOOP IN WEBSHOP

Wanneer ik zijn werk (en dat van zijn vrouw Marion van Nieuwpoort) 'levend' wil houden en dus onder de aandacht van een groot publiek, liefst mondiaal, hiervoor marketingactiviteiten noodzakelijk zijn. Om zodoende ook reproducties van zijn werk via de webshop te kunnen verkopen.

 

Thumbnail Image 1

POEN DE WIJS

Poen de Wijs, geboren in 1948 in Nijmegen, besteedt zijn leven bijna uitsluitend aan schilderen. Zo schildert en tekent hij in zijn atelier in Den Haag in ruim 40 jaar tijd een gevarieerd oeuvre van circa 800 schilderijen, aquarellen en steendrukken (litho’s) bijeen. Zijn doorbraak komt eind 1970 wanneer hij de verschillende LP-hoezen ontwerpt voor muziekgroep FLAIRCK die een commune vormde in Poens huis aan de Haagse Adelheidstraat.

SCHILDER VAN DE SCHOONHEID EN ONSCHULD

Naast cultuur en natuur staat de vrouw, maar bovenal ‘de mens’ in al zijn hoedanigheden centraal in zijn werk. De creativiteit en het volmaakt vakmanschap zorgen ervoor dat zijn werk via bekende galeries wordt verkocht. In 2011 wordt bij Poen de Wijs ongeneeslijke kanker geconstateerd. Zijn vrouw, muze en eveneens begenadigd kunstschilder Marion van Nieuwpoort, stierf in 2008 aan dezelfde ziekte. Dit motiveert Poen hun beider nalatenschap veilig te stellen.

INTERACTIEVE, DIGITALE BOEKENREEKS

Poen vraagt John Vijlbrief een serie interactieve, digitale boeken over zijn technieken en werkstukken te maken. iBooks, te koop via Apple’s iBooks Store, bieden Poen de mogelijkheid om zijn ervaring en techniekkennis te delen. Er zijn zestien iBooktitels beschikbaar die via de zoekterm ‘Poen de Wijs’ mondiaal te vinden zijn.

LEVENSVERHAAL

John raakte niet alleen gefascineerd door het werk van de kunstschilder, maar vooral ook door de mens Poen de Wijs en zijn levensverhaal. De 50 minuten durende documentaire verhaalt dit. Er is zowel een Nederlandse als een Engelse documentaireversie. In augustus van 2014 kiest Poen de Wijs voor euthanasie.

 

Thumbnail Image 1

VERKORTE BIOGRAFIE

Poen de Wijs heeft van 1966-1971 gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (MO B). Hij woonde en werkte in Den Haag. Het werk van Poen heeft zich ontwikkeld van abstract naar realistisch. De eerste realistische aquarellen dateren uit 1977. Sindsdien heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd, meer dan 800 werken, aanvankelijk in aquarel, daarna in olieverf en vanaf 1999 in acrylverf. Tevens heeft hij een groot aantal oplagen in steendruk (lithografie) gemaakt.

PLATENHOEZEN FLAIRCK

Met zijn eerste realistische aquarellen werd Poen de Wijs op slag bekend in Nederland, niet in het minst doordat deze voor platenhoezen van de groep FLAIRCK werden gebruikt. En met zijn succesvolle tentoonstellingen bij Galerie Steltman in Amsterdam (van 1979 tot 1986) vestigde hij definitief zijn naam. In een periode waarin het abstracte, experimentele schilderen op een hoogtepunt was, bleken de reacties op zijn werk sterk uiteenlopend. Er waren toen niet veel galerieën die realistisch werk toonden en voor- en tegenstanders schreven zeer verschillend.

GALERIE DE TWEE PAUWEN

Vanaf 1990 werden zijn tentoonstellingen georganiseerd door Galerie De Twee Pauwen in Den Haag en Galerie Bonnard in Nuenen. Poen de Wijs heeft zichzelf nooit beperkt tot een en dezelfde schildertechniek of schuwde daarin nooit te experimenteren. Integendeel, hij experimenteerde voortdurend en ontdekte nieuwe technieken, mogelijkheden en toepassingen. Hij heeft oude schildertechnieken bestudeerd en beoefend om deze te integreren in de nieuwe mogelijkheden. Zo is zijn realistische stijl geëvolueerd door de veranderingen in het toepassen van schildermaterialen.

OVER OP ACRYLVERF

In 1998 stopte Poen de Wijs met olieverf en schakelde over op acryl. Dit materiaal was dusdanig ontwikkeld en stabiel dat hij door kon gaan met het maken van alle effecten die hij eerder veroverd had, en zelfs meer dan dat. Het bleek dat hij zelfs met acrylverf op het antieke papyrus kon werken. Een nieuwe ontwikkeling in zijn werk was het gebruik van metallic verven in acryl. Hij bracht laagjes goud, zilver- of koperverf aan over een deel van de onderschildering. Een toeschouwer ziet twee volledig verschillende voorstellingen, afhankelijk van de hoek waarin men het kunstwerk bekijkt. Dit glinsterend metallic effect geeft een bijna drie dimensionaal effect.

VOLMAAKT VAKMANSCHAP

Over Poen de Wijs zijn vele boeken, documentaire films en artikelen gepubliceerd. Over zijn werken maar ook over zijn vakmanschap in de diverse schildertechnieken. In de loop van zijn carrière hadden de kunstcritici uiteenlopende opvattingen ten aanzien van zijn werk. Maar allen waren het eens over de grote technische kwaliteit daarvan.